Яценюк подаде оставка

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви готовност да подаде оставка, съобщи агенция Unian.

Оставката му ще бъде внесена за разглеждане във Върховната Рада на 12 април, заяви той в интервю за предаването „10 минути с премиера“.

Новината слага край на продължилите месеци наред спекулации за бъдещето на правителството и е сигнал за борба между различни групи във властта в Украйна, най-силна сред които е тази на президента Петро Порошенко, но има и други влиятелни среди, включително на Главната прокуратура.

„Решението ми е продиктувано от няколко причини – изкуствено създадената политическата криза в държавата, желанието да се смени едно лице, което заслепи политиците и парализира волята им за реални промени в страната, превърналият се в налудничаво бягане на едно място процес за смяна на правителството. Авторите на кризата станаха заложници на обстоятелствата и превърнаха всички нас – правителство, общество, държавата, в заложници, изтъкна Яценюк.

Той допълни, че въпреки обстоятелствата и независимо от абсурдността на положението и безсмислието на обвиненията, е предложил план за изход от кризата, казвайки на президента, народа и парламента, че не се държи за поста. Ръководството на правителството, по думите му, е бреме, то е инструмент, а не привилегия.

Яценюк отказа да подаде оставка през февруари, когато спечели вот на недоверие, но след това управляващата коалиция се разпадна, реформите замръзнаха и МВФ отказа да отпусне транш от помощта с общ размер от 17,5 млрд. долара.

Очаква се през следващата седмица „Блокът на Петро Порошенко“ и „Народен фронт“ на Яценюк да обявят формирането на нова коалиция. „Не можем да си позволим дестабилизация на изпълнителната власт по време на война. Това би било неизбежно, ако новото правителство не бъде гласувано веднага след оставката“, каза премиерът.

Сред имената, обсъждани като потенциален бъдещ премиер, е и това на финансовия министър Наталия Яреско, която е украинка, родена в САЩ.

Арсений Яценюк пое премиерския пост веднага след бурните месеци на Майдана и сваляне на президента Янукович.

Източници от управляващата партия „Блокът на Петро Порошенко“ заявиха, че са почти сигурни, че новият премиер ще е Владимир Гройсман – настоящ председател на Върховната Рада. БПП ще приеме оставката на Яценюк.

Партията на Порошенко е поставена в тежка ситуация, тъй като оглавяваната от нея коалиция бе напусната и от партията на бившия премиер Тимошенко – „Отечество“.

Яценюк не възнамерява да излиза от политическия живот в страната. Той вижда своята роля от днес нататък в доста по-широки граници от пълномощията, които е имал като премиер, посочва РИА „Новости“.