Яценюк е премиер на войната, обяви чешкият президент Земан

Според чешкия президент Милош Земан премиерът на Украйна Яценюк е „премиер на войната“, който не иска мирно решение на проблемите на страната.

„Съдейки по някои изказвания на премиера Яценюк, смятам, че той по-скоро е „премиер на войната“, тъй като не иска мирно решение, както съветва Европейската комисия, но иска тези проблеми да се решат със сила“, казва Земан в интервю за пражкия вестник Pravo.

Според Земан днешната политика на Украйна има две лица. Едното е на президента Порошенко, който може да бъде човек на мира, а другото е Виктор Яценюк, който има безкомпромисна позиция спрямо бунтовниците в източната част на страната.

Милош Земан смята изказванията си за Украйна за причина, довела до намаляване на популярността му в Чехия през последните месеци, тъй като много „зле информирани хора“ в Чехия мислят, че свалянето на украинския президент Виктор Янукович през февруари 2014-та е нещо подобно на „кадифената революция“ от 1989 в Чехословакия.

Майданът не беше никаква демократична революция, смятам, че в Украйна тече гражданска война, коментира още Земан./news.bg