Ярош призна за големи загуби в „Десен сектор”

Лидерът на ултранационалната организация „Десен сектор” Дмитро Ярош заяви, че има големи загуби в редиците на „спецподразделенията” на организацията в сраженията в югоизточна Украйна, съобщават украински медии.

„През последните седмици в тежки сражения до Саур-Могила, Амвросиевка, Старобешево, проклетия Иловайск, ние загубихме 30 бойци от „Десен сектор”. Те бяха командировани в доброволчески батальони „Днепър” и „Донбас”, цитира Ярош украинската агенция УУН.

Според Ярош, една от причините за пораженията е „ниското морално-психологическо ниво, липсата на боен дух и дисциплина сред призованите на военна служба в някои от частите на Въоръжените Сили на Украйна” и „паническия страх в кабинетите на киевската върхушка на доброволческите движения”.

Лидерът на „Десен сектор” отбеляза, че причините са и в „некомпетентността на някои генерали, които провеждат военни операции” и „недоволството от материално-техническото обезпечаване на фронтовите подразделения”.

По думите на Ярош, зле въоръжени са не само доброволческите батальони, но и самите части на украинската армия.

„Голяма част от военна техника губим не защото я изоставят екипажите, а защото тя е в неизправност – или не върви, или не стреля”, твърди още той.

 

По данни на Информбюрото на армията на югоизточна Украйна, загубите на украинските войски в период нощта на 30 до 31 август са 120 ранени и убити бойци. Също така се съобщава и броят на превзетата военна техника – 6 танка, 8 БТР, 24 единици автомобилна техника, а обезоръжени и пленени са 200 украински военни.