Ярова: САЩ окупират ЕС с помощта на НАТО

САЩ окупират Евросъюза с помощта на НАТО и се опитват да вбият клин в отношенията между Русия и Европа, счита председателят на Комитета за сигурност и противодействие на корупцията към Държавната дума на Русия Ирина Ярова, предаде РИА Новости.

По-рано в интервю за телевизия CBS американският президент Барак Обама заяви, че НАТО и ЕС не са заплаха за Русия, а сътрудничеството с „единна и силна“ Европа би отговаряло на интересите на Русия. Той също така изрази мнение, че руският президент Владимир Путин „като правило разглеждаше НАТО, ЕС и трансатлантическото единство като заплаха за руската мощ“.

„Създава се впечатлението, че Америка смята за решен въпроса за приватизирането на ЕС чрез НАТО. САЩ окупират ЕС с помощта на НАТО и в същото време Обама разсъждава по темата, че Русия се заблуждава в нещо. Това е опит от страна на Америка да вбие клин между Русия и Европа, заменяйки равноправното сътрудничество на Русия и европейските държави от НАТО с изземането на суверенитета на европейските народи и страни. Говорейки за мощта на Русия, Обама се стреми към слабостта на Европа, и това наистина е заплаха за глобалната сигурност“, заяви Ярова пред журналисти.

„Обама, без да се замисли, постави знак за равенство между НАТО и ЕС, между военния блок и съюза на европейските държави“, посочи още депутатът.