Ярова: Опасенията на САЩ от посещението на Юнкер в Русия изглеждат като страх от истината

Опасенията на САЩ по повод присъствието на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на Санкт-Петербургския международен икономически форум изглеждат като страх пред истината, заяви пред журналисти в понеделник председателят на Комитета за сигурност и противодействие на корупцията към Държавната дума на Русия Ирина Ярова, предаде РИА Новости.

По-рано изданието Politico, позовавайки се на дипломатически източници, съобщи, че намерението на Юнкер да посети Санкт-Петербургския форум на 16 юни е посрещнато с недоволство от страна на САЩ и редица европейски страни, както и от някои подчинени на председателя на ЕК.

„Опасенията на САЩ по повод пристигането в Санкт Петербург на председателя на Еврокомисията изглеждат като страх пред истината. Изглежда, ако всичко е така, както го описват САЩ, то е добро: нека всички политици от света дойдат в Русия, да се върнат и да кажат, че всичко е именно така, както го представя Америка. Но САЩ знаят, че лъжат Европа и отчаяно се страхуват от истината за Русия и от това, че уважаващи себе си европейски политици няма да поискат да се преструват. Защото истината за Русия е истина в името на благото за Европа – и в областта на икономиката, и в областта на сигурността“, счита депутатът.

Ярова отбеляза, че въпросът „да дойде или да не дойде“, „да го пуснат или да не го пуснат“ е като при Хамлет „да бъдем честни или да не бъдем“. „Въпросът, поставен от Шекспир, е символичен. Сега е време Европа да отговори дали ще остане умна, самостоятелна и дейна или ще се превърне в „обединен европейски щат на САЩ“, управляван и контролиран“, добави тя.

Според източници на Politico, САЩ и европейските страни се страхуват, че визитата на Юнкер ще укрепи позициите на руския президент Владимир Путин преди поредното обсъждане в ЕС на въпроса да удължаването на санкциите срещу Русия.