Ярова: В новата си стратегия за национална сигурност РФ не нарича САЩ враг

В новата си стратегия за национална сигурност Русия не нарича САЩ враг, но оценява обективно заплахите от американската политика за Европа и целия свят, заяви пред журналисти председателят на Комитета за сигурност и противодействие корупцията към Държавната дума на Русия Ирина Ярова, предаде РИА Новости.

В понеделник представителят на Пентагона Джеф Дейвис, коментирайки новата стратегия за национална сигурност на РФ, заяви, че Русия не трябва да смята САЩ за заплаха.

„В своята национална доктрина Русия не определя никого като враг, но оценява обективно заплахите от американската политика, които са опасни и за Европа, и за Русия, и за целия свят“, заяви Ярови.

Според нея САЩ не се спират пред нищо да отправят неверни обвинения, да свалят властта в различни държави, както и пред военна и икономическа агресия. „Именно такава американска забава и стана причина за хуманитарната катастрофа с мигрантите от Изток в Европа. Това, че САЩ в своята национална доктрина определят Русия за враг, разкрива публично най-опасните им амбиции за мира и сигурността. Америка има апетита на „лакомник“ и това трябва да го разбира най-вече Европа“, счита Ярова.

В областта на международната сигурност Русия продължава да отдава предпочитание на политическите и правните документи, на механизмите на дипломацията и миротворчеството, счита още тя. Използването на военна сила за защита на националните интереси е възможно единствено в случай, че всички приети мерки от ненасилствен характер са се оказали неефективни.

„Сравняването на стратегиите показва, че за разлика от умерената и претеглена констатация на наблюдаваните реалии и настроеност на конструктивно решение на възникналите въпроси, основавайки се на принципите на международното право при решаващата роля на ООН (Стратегията за национална сигурност на РФ), в Стратегията за национална сигурност на САЩ ясно се проследява обвинителният наклон по отношение на Русия, както и изключителност на американската политика и менторски амбиции“, отбеляза Ярова.