Япония е готова да си сътрудничи с Русия на Курилите

Правителството на Япония има намерение скоро да представи пред Русия подробен план за съвместното стопанисване на Южните Курилски острови. Това съобщи в неделя (26 февруари) японският вестник „Никей“ (Nikkei), цитиран от газета.ру.

Планът засяга туризма, медицината, риболова и екологията. Според изданието на преговори на 18 март кабинетът на Япония иска да предложи на Русия помощ от японски медици за жителите на Южните Курили, включително по интернет.

Освен това в Токио смятат, че руски и японски фирми биха могли да организират круизи за японски компании край бреговете на островите, а за да не се повдига въпросът за тяхната принадлежност – туристите да не стъпват на самите острови.

Японците ще предложат и съвместна работа на еколози от двете държави на въпросните територии, както и сътрудничество в областта на риболова.

В коментар на публикацията руският сенатор Алексей Пушков заяви, че инициативата би донесла полза и на двете страни.

„От съвместните стопански дейности на Курилите ще спечелят и двете страни. Русия отдавна предлага това. Ще е хубаво и за Курилите, и за отношенията с Япония“, написа Пушков на страницата си в Twitter.

От совместной хоз.деятельности на Курилах выиграют обе стороны. Россия давно это предлагала. Хорошо и для Курил, и для отношений с Японией.

 Експерти, цитирани от „Икономика днес„, обаче предупредиха, че японският план крие редица опасности.

„Японците не крият, че за тях т. нар. съвместно усвояване на Курилските острови е стъпка към получаването на суверенитет над тези територии“, коментира пред изданието старши-научният сътрудник на Центъра за японски изследвания към Института за Далечен изток в Руската академия на науките Виктор Кузминков. „Това е и тяхната цел – от японска страна всичко е прозрачно. Освен това съвместното усвояване на Курилите е един вид оправдание на японското ръководство пред вътрешната им аудитория  и потвърждение, че Токио няма да се откаже от претенциите си спрямо Курилите““, каза експертът.

Източник: Руски дневник