EPA/DAVID MAREUIL / POOL

EPA/DAVID MAREUIL / POOL

Япония даде предложения на Русия за Курилите

Публикувано от:

Япония предаде на руската страна предложения за съвместни икономически дейности на южните Курили. Това заяви външният министър на Япония Фумио Кишида на пресконференция след руско-японска среща във формат “2+2”, информира ТАСС.

Предадохме на руската страна пакет с наши предложения за съвместни икономически дейности, подчерта той. Кишида каза още, че работата върху целия списък с предложения продължава.

По думите му Япония и Русия са готови да продължат тясно работата по въпроса за сключване на мирен договор, предаде news.bg

Преговорите между външните и военните министри на Русия и Япония оказват крайно позитивно влияние на преговорния процес по проблемите, свързани със сключването на мирен договор, поясни Кишида.

Иначе външният министър подчерта, че Токио е обезпокоен от военната активност на Русия на южните Курили.

По-рано беше съобщено, че Русия разполага брегови ракетни комплекси “Бастион” и Бал” на Курилите.

Кишида каза още, че Япония разчита на конструктивната роля на Русия за разрешаване на международни проблеми.

Спорът за островите, известни в Русия като Курили и Северните територии в Япония, между двете държави датира от Втората световна война, когато съветската армия окупира четири острова в южната част на веригата. Противоречията са толкова големи, че Москва и Токио все още не са подписали официален мирен договор.