Янукович пред BBC: Путин ми спаси живота

Янукович пред BBC: Путин ми спаси живота

Публикувано от:

Виктор Янукович в интервю пред BBC разказа за събитията на Майдана в Киев, в Крим и Донбас, както и за „нощта, когато Путин е спасил живота му“, съобщи в Twitter кореспондентът на британската медия Гейбриъл Гейтхаус, цитиран от РИА Новости.

Това е първото интервю, което отстраненият украински президент дава пред западна медия след държавния преврат в страната, подчертава Гейтхаус.

Разговорът с Виктор Янукович е излъчен късно вечерта в понеделник като част от програмата на шоуто BBC Newsnight.

Припомняме, че Янукович бе отстранен от президентския пост в Украйна през февруари 2014 г. след като бе извършен държавен преврат. Върховната рада го отстрани от власт, промени Конституцията на страната и насрочи извънредни президентски избори, на които Петро Порошенко бе избран за новия държавен глава на Украйна. Процедура на импийчмънт по отношение на Янукович не бе проведена.

На 18 юни влезе в сила закона за лишаването на Янукович от почетното звание президент на Украйна. Парламентът гласува закона на 4 февруари, а на 9 същия месец документът бе изпратен за подпис до президента.

В събота стана известно, че Порошенко сезира Конституционния съд на страната, за да обяви за неконституционен закона, в който Виктор Янукович се лишава от почетното звание президент. Това предизвика бурна реакция сред политици и експерти. Някои предполагат, че президентът е искал да демонстрира, че законът за него е над всичко. Други отбелязват, че по този начин Порошенко признава отстраняването на Янукович от власт чрез държавен преврат.