Яков Кедми: Записите показват кой кога и при какви обстоятелства е наредил да се свали Су-24

Автор: radiovesti.ru.

Разговор с Яков Кедми, бивш ръководител на израелската агенция „Натив“, с водещия на „Вести ФМ“ Владимир Соловьов ден след свалянето на руския военен самолет от Турция.

Соловьов: Сега ще отделим половин час за разговор с Яков Кедми. Яков, здравейте!

Кедми: Здравейте! Добро утро!

Соловьов: Вчера, разбира се, се случи нещо, което няма как да остави цяла Русия равнодушна. Яков, как оценявате това, което направи Турция, реакцията на Путин? И как виждате възможността за развитие на ситуацията?

Кедми: За всеки, който малко от малко разбира от авиация, от въздушни боеве, е ясно, че това беше планирана от по-рано засада, чиято цел е свалянето на самолета.

Турските самолети са се намирали във въздуха, те са чакали такова развитие на събитията. И ако се изслушат преговорите на турските пилоти с техните началници, от тях става съвсем ясно кой кога и при какви обстоятелства е наредил да се свали самолетът.

Защото те не са били случайно във въздуха, те са познавали отлично тактиката при подобен род атаки, каквито нашите самолети са провеждали не за първи път до турската граница. Отлично са знаели какво ще се случи, отлично са знаели, че след като изпълни задачата си, самолетът ще се върне в базата си.

Соловьов: Тоест това е планирана засада.

Кедми: Това е тактика на близкия бой, която се използва не веднъж и два пъти. Това не е първия път, когато изведнъж случайно над територията на Турция се издига и лети руски самолет. Турците сякаш изведнъж са изпратили своите изтребители във въздуха и са тръгнали да изясняват какво е това, кои са тези. Всичко това са приказки. Те чудесно са знаели що за самолет е това, с каква задача лети, как ще се произведе атаката, кога ще приключи. Това се случва не за първи, на за втори или трети път. Десетки пъти се е случвало.

Прекрасно са знаели, че самолетът се връща в базата си, съвсем точно са избрали мястото и времето, когато самолетите са без прикритие във въздуха. И са атакували. Самата атака е, когато самолетът се е връщал… Именно такава тактика са избрали. Защото, ако са мислели, че това е нещо случайно, биха пресрещнали самолета, не биха  се върнали, за да атакуват и свалят.

Соловьов: Тоест става дума за хладнокръвно, пресметнато, подло убийство.

Кедми: Всичко това е хладнокръвно пресметната, предварително запланирана засада, такива не са никаква рядкост при въздушните боеве. Това е обичайна тактика. А не случайна среща във въздуха. Всеки, запознат с армията изобщо, и в частност с турската, знае, че там не може да се случи нищо без личното разрешение на Ердоган.

Такава операция се планира съгласно разрешението, указанието и съгласуването с висшето командване, а не просто така – пилотите си седят, пият си турско кафе и изведнъж се появяват някакви самолети.

И ако се прослушат разговорите на пилотите с тяхното наземно командване, ще стане съъвсем яясно къде, кога, при какви обстоятелства и кой е дал заповедта за свалянето на самолета.

 

Целия запис можете да чуете тук:

http://radiovesti.ru/episode/show/episode_id/36595

 

Превод от руски: Елена Дюлгерова, „Гласове“.