Ядрена зима за Европа: Как САЩ застрашават ЕС

Не по-малко от двадесет модернизирани ядрени бомби B61-12 планират да доставят САЩ за използване от страна на изтребителите-бомбардировачи „Торнадо“ на военновъздушните сили на Германия. Това съобщи немския телевизионен канал „Зе Де Еф“, който пусна сензационен репортаж по темата. В своя материал журналистите обърнаха внимание на факта за планирано отделяне от военния бюджет на САЩ средства за адаптиране на дадените боеприпаси към немската авиация, съобщи телевизия „Звезда“, цитирана от fbr.bg.

Парите ще бъдат отделени още през третото тримесечие на тази година. Репортери изясниха къде точно ще се появи американското ядрено оръжие: в авиобазата в град Бюхел, разположена на територията на федерален район Рейнланд-Пфалц, което е в западната част на страната, където по данни се намира 33-та авиоескадра на „Луфтвафе“.

Немските военни летци вече отдавна извършват учебни полети с имитации на американските ядрени бомби. Така те отработват възможното използване на това оръжие. Освен военновъздушните сили на Германия такава подготовка още от времето на Студената война минават и пилотите на други членки на НАТО, в частност на Великобритания и Белгия.

Интересно е, че още през 1968 година под егидата на ООН е бил приет Договора за неразпространение на ядрено оръжие, според който страните, които са го подписали, са се съгласили с това да не „предприемат предаването на ядрено оръжие и да не контролират такова“. Вярно е, че в европейските страни това въоръжение се е базирало до подписването на Договора, макар наличието на тези запаси в Европа да е било признато за непротиворечиво на документа.

В същото време през 2010 година немският парламент гласува за извозването на американското ядрено оръжие от територията на страната. Това предшества публикация за отчета на военновъздушните сили на САЩ, съгласно която европейските авиобази, където е складирано ядреното оръжие, не съответстват на установените изисквания за сигурност.

През април 2009 година външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че САЩ трябва да си приберат ядрения арсенал от територията на Германия, а веднага следа това същото поиска и парламента на Белгия. През март 2010 година призивът за това ЕС да се застъпи против „стратегическия анахронизъм на поместване на тактическо ядрено оръжие в Европа“, вече бил подкрепен дори и от Европейския парламент.

Отдих в „ядрен курорт“

Днес по различни данни, НАТО има в Европа не по-малко от двеста ядрени бомби B61, при това само в Германия те са 150. Същите бомби в Белгия, Италия, Турция и Холандия. По данни на журналисти на „Зе Де Еф“, заедно с доставките на ядрено оръжие за Германия се планира и модернизиране и на други бази с американско ядрено оръжие, като Инджирлик в Турция и Авиано в Италия.

Бомбата B61 е основно термоядрено оръжие на  стратегическите ядрени сили на САЩ. Общият обем на производство на модификацията ѝ съставлява около 3155 изделия. B61-12 е най-съвременната модификация на боеприпаса. Благодарение на комплекта за управление и опашни перки, може да се коригира полета ѝ, а парашутната система е изцяло премахната. Боеприпасът е дълъг над 3,5 метра и с диаметър 33 сантиметра, тежейки около 320 килограма.

В някои модификации B61 може да има мощност на заряда до 340 килотона. B-61 може да се приложи на стратегически бомбардировач, изтребител-бомбардировач, а също и на нов изтребител от пето поколение F-22 „Раптор“. Сред самолетите на НАТО възможности за употреба на този боеприпас имат британските, немските и италианските „Торнадо“, а също и холандските и белгийските F-16.

Плановете за поместване на американските атомните бомби потвърди политика от Социалдемократическата партия на Германия Томас Хичлер, който е специалист по военните въпроси. По негова информация, за развиването на авиобазата в Бюхел федералното правителство има намерение да похарчи в близките години 112 милиона евро. А бившият парламентарен щатен секретар при министъра на отбраната на Германия Вили Вимер откровено нарече решението за съхранение на американските ядрени бомби „съзнателно провокиране на руските съседи“ и предупреди германските власти за „новите варианти за нападение на Руската Федерация“.

Няма заплаха, има безпокойство

Руските военни експерти са уверени, че поместването на допълнителния ядрен арсенал в Европа нарушава цяла редица международни задължения, макар и да не го считат за явна заплаха за страната. Така зам.-директорът на Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките Павел Золотарев подчерта, че възможностите на авиацията за доставка на тези боеприпаси се ограничава в най-добрия случай до границите на Русия. Няма да има перспективи и преместване на авиобази близо до руските граници, тъй като, по мнение на експерта, в този случай такива обекти веднага ще станат „цели на първия удар“.

„Ядреното оръжие вече отдавна не се явява средство за водене на война, това е политически фактор, и той се използва, по правило, за политически цели“, отбелязва Павел Золотарев, добавяйки, че за тактическото ядрено оръжие на САЩ не са се „сетили“ просто в момента, на фона на сегашната сложна политическа ситуация.

Бившият началник на Главният щаб на Ракетните войски със стратегическо назначение генералът-полковник в оставка Виктор Есин също счита, че засега паритета по ядреното оръжие не е нарушен, но поместването на такива боеприпаси в рамките на така наречените „съвместни мисии“ с участието на Германия, Белгия, Холандия, Турция, Италия се явява нарушение на точките в Договора за неразпространение на ядрено оръжие от 1968 година. Генерал Есин отбелязва, че Русия винаги обръща внимание на подобни крачки на Запада, но „не реагира сериозно на тях“.

В интервю за същата тази немска телекомпания „Зе Де Еф“ директорът на Департамента по информация и печат към външното министерство на Русия Мария Захарова напомни, че през 90-те години Русия четири пъти е съкращавала своя арсенал от нестратегически ядрени средства, деактивирала ги е и ги е съсредоточила в централните бази за съхраняване в пределите на националната територия.

„В същото време в Европа – не само в Германия, но и в Белгия, Холандия, Италия и Турция – остават разгърнати тактически ядрени средства на САЩ, обърна внимание тя. „Американците модернизират своите ядрени авиобомби, а европейските членки на НАТО – самолетите-носители за това въоръжение. Тази линия е потвърдена на срещите на НАТО в Чикаго (2012 година) и Уелс (2014 година).

Това предизвиква безпокойство у Русия, казва Захарова. По нейни думи, практиката за „съвместно използване на ядрено оръжие“ в рамките на НАТО също предизвиква притеснения. Представителката на руското външнополитическо ведомство подчерта, че ученията, свързани с въпросите на подготовката и прилагането на ядреното оръжие от личния състав на въоръжените сили на държавите, които нямат такова въоръжение, са пряко нарушение на Точки 1 и 2 от Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

„В интересите на обезпечаване на сигурността и стабилността в Европа считаме за необходимо разгръщането на нестратегическо ядрено оръжие на национална територия и установяването на забраната за неговото поместване извън пределите на тази територия, ликвидирането на съответните инфраструктури извън пределите на националната територия, които позволяват да се обезпечи бързо разгръщане на това оръжие, а също и отказа от провеждане на учения, свързани с въпросите за подготовка и прилагане на ядрено оръжие от личния състав на въоръжените сили на държавите, които не обладават такова въоръжение,“ подчерта официалната представителка на дипломацията на Русия.

Когато не трябва, но ти се иска

На несъответствието на сегашните действия на САЩ с Договора за неразпространение на ядрено оръжие обръща внимание и военният експерт и член на експертния съвет на колегията на Военно-промишлената комисия Виктор Мураховский. По негови думи, съгласно Договора, ядрените страни са длъжни да приемат мерки по непредаване на контрола и управлението на ядрено въоръжение на други страни.

„Освен това, както пилоти на германската авиация, така и пилоти, например, от Холандия и Белгия, а през последните години и от Полша, тренират с американско тактическо ядрено оръжие, в това число тези бомби“, отбелязва експертът.

По негово мнение, това е възможно, защото много страни-членки на Съвета за сигурност на ООН са под натиск и влияние на САЩ, а в НАТО така или иначе всички „следват думата на САЩ“.

Предоставяйки на военния блок НАТО своите територии за поместване на ядрено оръжие, европейските страни сами автоматично стават мишени за ответния съкрушителен удар. В това са уверени специалистите, подчертаващи, че посочените в този план възможности за „ограничена ядрена война“ са абсурдни, тъй като в случая на прилагане на ядрено оръжие, например, по Русия и нейните съюзници, такава война бързо ще стане глобална.

При това на фона на явно агресивните действия на САЩ Русия не бърза да разгръща своето ядрено оръжие вън от своите граници. На това обръща внимание независимият експерт по проблемите на ядрената сигурност Ала Ярошинская. Тя също напомня, че от ядреното оръжие, по-рано поместено на тяхна територия, доброволно са се отказали страните, които са влизали в състава на бившия СССР.

Освен това, неядрените държави, влизащи в блока НАТО, редовно се привличат към ядреното планиране на Алианса, вземат участие в утвърждаването на схемите за поместване и модернизиране на ядрените арсенали, разработват системи за командване, контрол и комуникации. Едновременно между САЩ и Белгия, Германия, Гърция, Турция, Италия и Холандия са подписани споразумения, разрешаващи на авиациите на тези страни във военно време да доставят американски ядрени бомби.

При това, както заявяват и от НАТО, и от САЩ, ядреното оръжие или управлението му може да бъде предадено на неядрени страни само в случай на приемане на решение за влизане във война, по време на която условията на Договора за неразпространение на ядрено оръжие губят сила. Именно затова няма нарушаване на нормите на Договора, казват от Запада. Но как да се приема факта, че неядрени държави в мирно време по пълна програма се обучават и готвят своя персонал за ядрена „мисия“, питат експертите. Налице е явен двоен морал, явна политика на двойните стандарти.

Интересно, а защо поместването на ядрено оръжие на своята територия поощряват самите власти на западните страни? В това число Германия, където уж резултатите от анкети свидетелстват за негативното отношение на населението към такива „подаръци“ от задокеанските партньори. Дали това се дължи само на „слугинската“ позиция по отношение на държавите към САЩ?

Оказва се, че властите на тези държави си правят свои сметки. Така, по мнение на изданието „Глобал Рисърч“, наличието на ядрени бойни глави във военните бази по нейна територия позволяват на Германия да се нарече „ядрена държава“, макар тази страна да няма подобен статут.