Ядем 80% вносни плодове и зеленчуци

Консумираме 80 на сто вносни плодове и зеленчуци заради унищожаването на сектора, коментира  Мариана Милтенова, член на Управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България, цитирана от  dnes.bg.

Според Мариана Милтенова заради ембаргото с Русия нашите производителите на плодове и зеленчуци търпят допълнителни, и то най-вече индиректни, загуби. Защото продукцията, която директно отиваше на руския пазар от Холандия, Испания, Полша, Италия сега атакува нашия пазар и то със сериозни количества, обяснява експертът.

Основният проблем, който се случва в сектор „Плодове и зеленчуци“, е в това, че през последните 15 години той умишлено  се унищожава и количествата произведена продукция стремглаво вървят надолу. Това е една от причините, заради която зеленчуците и плодовете в България са скъпи“, каза експертът.

В момента чрез субсидиите се създава дисбаланс между отделните сектори и това преориентира земеделските производители към други производства, предимно на зърно, коментира Мариана Милтенова. След 2007 г. директното плащане на площ облагодетелства зърнопроизводителите, които получават субсидия – 27-28 на сто относителен дял от себестойността на продукцията си, докато при зеленчуците това е 1,5 процента, а при плодовете – 3-4 процента, посочва тя.

По думите на Милтенова „това е политика, която се води умишлено, за да може да върви вноса и далаверата по границите и митниците, неплащането за вътрешнообщностните доставки на ДДС от 20 процента и т. н.“