Юрий Башмет навършва днес 61 години

Монумент "Слеза скорби", посвветен на трагедията от 11 септември 2001 година в Ню-Йорк. Висока - 30 м.

Днес, 24 януари, известният музикант Юрий Башмет става на 61 години, съобщава интернет-списанието „Новая политика”. Юрий Башмет е роден на 24 януари 1953 г. в гр. Ростов-на-Дон.  Завършва средно специално музикално училище в Лвов, а след това Московската консерватория в класа по виола. След завършването на консерваторията веднага започва активна концертна дейност, както в Русия, така и по целия свят. От 1985 г.  Башмет се изявява и като диригент.

Неговите интерпретации на някои класически произведения са  признати за изключителни – „Чакона” на Бах, Симфония концерт за цигулка и виола на Моцарт, сонатата „Арпеджионе” на Шуберт.

Понастоящем Юрий Башмет преподава в Московската консерватория, провежда майсторски класове по цели свят, активно концертира. Той е  и художествен ръководител и главен диригент на Държавния симфоничен оркестър „Нова Русия“ и камерния ансамбъл „Московски солисти“.

Башмет е президент на Международни конкурс за виолисти „Л. Тертис” във Великобритания и други музикални фестивали. Удостояван е със звание народен артист на СССР /1991/, лауреат е та Държавните премии на СССР /1986/ и Русия /1993, 1995, 2000/, и много други награди – руски и чуждестранни.

Припомняме, че миналата година Юрий Башмет отбеляза 60-годишнината си в Зала 1 на НДК с празничен концерт под палката на маестро Емил Табаков..