Юнкер предложи на Путин по-близки търговски връзки между ЕС и Евразийската общност

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е предложил на Владимир Путин по-близки търговски връзки между ЕС и водената от Русия Евразийска икономическа общност. Юнкер е направил това в писмо до руския лидер тази седмица, съобщава агенция Ройтерс.

Писмото, което е написано след срещата на Г-20 в Турция тази неделя, подчертава необходимостта от по-добри отношения между ЕС и Москва и съжалението на Юнкер, че стъпки в тази насока не са направени през последната година. Председателят на ЕК заявява в писмото, че е изискал от ръководения от него орган да бъдат проучени възможностите за по-близки отношения между ЕС и Евразийската общност, съставена от бивши съветски републики. Пред агенцията, външният министър на Литва Линас Линкевисиус заяви, че е изненадан от писмото, което не отговаря на общите възгледи на страните-членки. В текста не се споменават европейските санкции срещу Русия.

Говорител на Еврокомисията потвърди, че Юнкер е писал на Путин, след като двамата са провели кратък разговор на срещата на Г-20. От ЕК обаче заявяват, че председателят не е поемал никакви нови ангажименти в писмото.

 

Източник: bgnes.com.