ЮНЕСКО ще работи заедно с Червения кръст и Червения полумесец по опазването на културното наследство при военни конфликти

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и председателят на Международнoто движение на Червения кръст и Червения полумесец Питър Маурер подписаха Споразумение за партньорство за осъществяване на съвместни проекти за опазване на културното наследство при военни конфликти.

Това съобщиха от пресофиса на Бокова.

Ирина Бокова изрази увереност, че споразумението повишава възможностите на  ЮНЕСКО за събиране на информация на място в трудно достъпни райони.

По думите й неотдавнашното мащабно и систематично разрушаване и разграбване на обекти на културното наследство показва силната връзка между културните и хуманитарните измерения на опазването на културното наследство.

Атаките срещу културното наследство и многообразието са атака и срещу хората, техните права и тяхната сигурност. Една от целите на ЮНЕСКО е опазването на културата да стане част от хуманитарните мисии, стратегиите за сигурност и процесите за укрепване на мира чрез ангажиране на заинтересованите страни извън сферата на културата.