Юго-източна Украйна продължава да настоява за федерализация

Привърженици на федерализацията в Украйна продължават да удържат държавните органи в Луганск и Донецк.
Снощи в Донецк хиляди души продължиха да укрепват барикадата пред сградата на областната администрация.

Вчера се състоя заседание на „народния съвет”, сформиран по-рано от част от протестиращите, който провъзгласи създаването на Донецка народна република, която не се подчинява на Киев. На проведеното заседание бе обявено непризнаването на новата киевска власт, уволнението на всички назначени от нея представители на властта в региона и назначаването на референдум на 11 май. На заседанието бяха обсъдени въпросите относно освобождаването на „народния губернатор” Павел Губарев, а също и необходимостта от намирането на механизми за сътрудничество с Митническия съюз.

По това време в съседен Луганск протестиращи, след като успяха да завладеят сградата на украинската Служба за сигурност, започнаха провеждането на преговори с представители на киевската власт, съобщи ИТАР-ТАСС.

В резултат на преговорите бе постигнато споразумение, според което решенията на съда, инструкциите на лекарствата и пр. трябва да бъдат на руски език. Настоящ предмет на преговорите е законодателната инициатива за представяне на по-широки права на управлението в дадените територии. Според представители на Щаба на протестиращите, въпросът относно федерализацията на Украйна и провеждането на референдум остават на втори план.