Югоизточна Украйна увеличава силата си

Вечерта на 21 април в град Краматорск в Донецка област протестиращите взеха под контрол всички административни сгради. Те превзеха управлението на Службата за сигурност, както и градското управление на милицията, като над сградите активистите издигнаха знамето на Донецка народна република. Под контрола на привържениците на федерализацията вече е и територията на местното летище.

В съседния град Славянск са приведени в бойна готовност отрядите за самоотбрана. Всеки момент може да започне щурм от украинските специални части и радикалите от „Десния сектор”, предаде телевизия „Россия 24”.

В самия Донецк протестиращите подсилват охраната на сградата на областната администрация в случай, че възникнат нови провокации от страна на Киев. Както стана известно, през последните няколко дни от региона изчезнаха девет активиста, които настояваха за провеждането на референдум относно статуса на областта. В Донецк са убедени, че в това са намесени новите киевски власти, които по всякакъв начин се опитват да отслабят съпротивата на народа в югоизточната част на Украйна.

В това време, в Луганск избраха „нов губернатор” в лицето на Валерий Болотов. В близко време се очаква провеждането на „народния съвет на Луганск”, на който ще бъдат обсъдени въпросите за признаването на руския език за национален, както и освобождаването на политическите затворници. На 11 май предстои провеждането на референдум относно статуса на региона.

„Народен губернатор” бе избран и в Харков. Това е лидерът на движението „Слобожанщина” Владимир Варшавский. В града също призовават за провеждането на референдум.