Ърл Расмусен: Въпроса за Украйна трябва да се решава в Европа

САЩ трябва да бъдат готови за диалог с Русия и да вземат под внимание нейните интереси“, заяви пред РИА Новости вицепрезидентът на вашингтонския „Евразия-център“ Ърл Расмусен.

В отговор на въпрос на агенцията какво може да предприеме Вашингтон, за да може украинската криза да бъде разрешена с минимални загуби за страните в нея, Расмусен подчерта, че трябва да се изчака идването на нови ръководители както в САЩ, така и в Украйна.

„Аз, разбира се, нямам предвид промяна на ниво президенти, които се избират за определен срок. Ние имаме нужда от свеж поглед върху нещата, нужни са хора, чиито ръце не са изцапани с мръсотията, която доведе до тази криза. А освен това ние трябва да бъдем готови да водим диалог и и да отчитаме опасенията на Русия и да виждаме това, което отговаря на интересите на Украйна. Макар че ние, всъщност, не се тревожим особено за Украйна“, посочи събеседникът на РИА Новости на въпрос какво е неговото лично мнение по въпроса.

Споменавайки за възможността в Украйна да бъде въведена федерализация, той посочи: „САЩ, Русия и Европа трябва да вземат участие във възстановяването на страната, която може да стане мост между Русия и Запада.

В интервюто Расмусен заявява, че с поставянето на американски оръжия в Украйна ще стане сериозна грешка и това ще доведе до по-нататъшна ескалация на насилието. Според него обикновените хора в района искат конфликта да се разреши по-бързо, но „в правителството в Киев има група от много радикално настроение политици, които обръщат малко внимание на това“.
„Ако ние им дадем оръжие, то ситуацията само ще се влоши“ уверен е експертът. Расмусен признава, че „на него не му е известно по какъв начин САЩ могат да допринесат за постигането на нови мирни договорености“.
„И ако трябва да съм честен, аз не разбирам защо ние сме толкова дълбоко въвлечени в тази ситуация. Този въпрос трябва да се решава в Европа. Възможно е да има факти, които не са ми известни, но изглежда че президентът на Франция Франсоа Оланд, канцлера на Германия Ангела Меркел и президентът Владимир Путин се опитват да решат този въпрос. За голямо съжаление нито една от страните не контролира всички сили, които участват в конфликта. Има бойци, които воюват в редиците на опълченците, има екстремисти, които поддържат Киев, но не му се подчиняват“, смята Расмусен.

Източник: http://ria.ru/interview/20150317/1052166349.html