Ще попречи ли убийството на руския посланик в Турция за уреждане на конфликта в Сирия?

Ще попречи ли убийството на руския посланик в Турция за уреждане на конфликта в Сирия?

Публикувано от:

Поръчителите на убийството на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов няма да успеят да подкопаят процеса на нормализиране на двустранните отношения, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров

Турският му колега Мевлют Чавушоглу каза, че целта на покушението е да провали уреждането на конфликта в Сирия. Турция и Русия обаче няма да допуснат това, подчерта Чавушоглу, който пристигна снощи в Москва.

Турският външен министър съобщи, че ще има двустранна среща с руския си колега днес. Тя ще се състои преди преговорите в руската столица за Сирия във формат Русия-Турция-Иран.

Руският премиер Дмитрий Медведев и турският му колега Бинали Йълдъръм са обсъдили убийството на Андрей Карлов в телефонен разговор, предаде още ТАСС, като се позова на пресслужбата на руското правителство.

Йълдъръм казал, че организаторите на покушението са имали за цел да подкопаят нормализирането на отношенията между Русия и Турция и да усложнят съвместните им усилия за уреждане на регионални конфликти.

Медведев заявил, че убийството е причинило “извънредна ситуация в международните отношения”.

Междувременно Сирия осъди убийството на руския посланик в Турция, предаде ДПА.
Тази “терористична атака” показва необходимостта от борба с тероризма, заяви представител на сирийското министерство на външните работи, цитиран от държавната информационна агенция САНА.

Русия е ключов съюзник на правителството в Сирия – страна, която е обхваната от кръвопролитен конфликт вече близо шест години. Убиецът на руския посланик в Турция посочи като една от причините за покушението ситуацията в северния сирийски град Алепо, допълва ДПА.

Източник: Дарикнюз