«Щетите, нанесени на културата, често са непоправими » – 109 години от рождението на Дмитрий Лихачов

«Щетите, нанесени на културата, често са непоправими » – 109 години от рождението на Дмитрий Лихачов

Публикувано от:

Ярки цитати от Дмитрий Лихачов

За неговата честност, за непоколебимостта на неговите възгледи е наречен съвестта на нацията.

«…Съвестта е не само ангел-пазител на човешката чест – тя е кормчия на неговата свобода. Тя се грижи за това, свободата да не се превърне в произвол, а да посочва на човека пътя в тези объркани обстоятелства на живота, особено съвременните.…»

«…Липсата на съвест у хората, заети в сектора на икономиката, нанася материални щети.  Липсата на съвест у хората, отговорни за културата, нанася духовни щети. Но ако в икономиката може да се навакса пропуснатото, щетите в културата често са непоправими…»

Лауреат государственной премии СССР Дмитрий Лихачёв (слева) беседует с русским советским писателем Вениамином Кавериным на VIII cъезде писателей СССР

Дмитрий Лихачов (отляво) беседва с руския и съветски писател Вениамин Каверин на VIII конгрес на писателите

«…Не трябва да бъдем слепи за красотата, глухи за словото и истинската музика, коравосърдечни към доброто, безпаметни към миналото. А за това са нужни знания, нужна е интелигентност, които дава културата…»

«…Между патриотизма и национализма има дълбока разлика. Първото е любов към своята родина, а второто – омраза към всички останали…»

«…Щастие постига онзи, който се стреми да направи другите щастливи и е способен поне временно да забрави за собствените си интереси…»

Лихачёв

http://www.aif.ru/society/people/uscherb_v_kulture_chasche_vsego_nevospolnim_yarkie_citaty_dmitriya_lihacheva