Щайнмайер: Русия трябва да се върне на масата на Г-8

Щайнмайер: Русия трябва да се върне на масата на Г-8

Публикувано от:

Въпроса за необходимостта от много по-тясно сътрудничество между Запада и Русия в борбата срещу “Ислямска държава” и завръщането на Москва сред глобалните политически играчи в Г-8 поставя германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за “Билд ам зонтаг”.

“Ако и в бъдеще бъдат преодолявани успешно препятствията по урегулиране на ситуацията в Украйна, а така също работим съвместно срещу “Ислямска държава”, Русия трябва да се върне на масата на Г-8, откъдето по принуда през 2014 г. се наложи да бъде изолирана Москва”, признава Щайнмайер.

Външният министър на Германия заявява, че държи на връщането на Русия сред лидерите на Г-8, но това не трябва да бъде за сметка на Минските споразумения. “Западът няма интерес и не бива да допуска продължителна изолация на Русия”, подчертава германският първи дипломат.
Припомняме, че преди дни председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е написал писмо до руския президент, за да предложи по-тясно сътрудничество между ЕС и Евразийския икономически съюз.

 

Източник: “Дума”.