Щайнмайер: Русия е „агресор“, но Западът има нужда от нея

„Изолацията на Русия — това не е политика“, заяви в интервю за Der Tagesspiegel министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, предаде RT.

От една страна Русия „анексира“ Крим и „дестабилизира“ Източна Украйна. В същото време обаче, Русия внесе своя принос в преговорите за иранската ядрена програма. По този начин Западът се нуждае от Русия за решаването на мащабните международни проблеми, за което свидетелства ситуацията в Сирия. Освен това, Русия вероятно ще участва и в стабилизирането на Либия, подчерта Щайнмайер.

По думите на немския политик, връщането на Русия в Г-8 е „в интерес на Запада“. Именно в кризисните периоди е важен диалогът между различните страни, а изолацията, точно обратното, не съдейства за мира. Именно затова водещите страни са заинтересовани от връщането на Русия в „Голямата осморка“, ако тя на свой ред изпълни задълженията си по Минските споразумения.

Съпротивата вътре в Европейския съюз срещу продължаването на санкциите срещу РФ се е увеличила, а постигането на общ подход по въпроса ще бъде трудно, заяви още Щайнмайер.

„Ние забелязваме, че съпротивата вътре в ЕС срещу удължаването на санкциите е нараснала, и в сравнение с миналата година ще бъде по-трудно да постигнем обща позиция по въпроса“, каза германският дипломат. „Независимо от трудностите, ние ще трябва да положим усилия за изработването на обща позиция“, допълни той.