Щайнмайер: Заплахата от разпадане на ЕС е реална

Щайнмайер: Заплахата от разпадане на ЕС е реална

Публикувано от:

“Финансовата криза, бежанската вълна в Европа и шокът от британския референдум предизвикаха сериозно сътресение в Европейския съюз”, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Има реална заплаха от разпадане на ЕС, посочва той пред в. “Зюддойче цайтунг”, цитиран от ДПА и БТА.

Събитията от последните години, през които все повече страни в ЕС поставят под въпрос политиката на Брюксел, показаха, че политическите реалности, които мнозина смятаха за установени, сега са под съмнение, продължава германският първи дипломат. От тези опасения се възползват десни популисти, които сочат с пръст провалите на ЕС, добавя той.

“Дори най-заклетите привърженици на Европа са наясно, че трябва да убедим хората отново и трябва да го направим извън кулите от слонова кост на професионалните застъпници на Европа”, казва германският външен министър, цитиран от ДПА.

Сегашният период е “по-опасен” от студената война, заяви в началото на месеца Франк-Валтер Щайнмайер пред “Билд”. Щайнмайер се аргументира с “неспирно нарастващото напрежение между САЩ и Русия”.