Шрьодер: Мирът в Европа е възможен само при добри отношения с Русия

Германия трябва да работи над възстановяването на добрите отношения с Русия. Такъв призив отправи в неделя (25 юни) бившият германски канцлер Герхард Шрьодер по време на конгреса на Социалдемократическата партия в Дортмунд, съобщи ТАСС, цитиран от Руски дневник.

„Мирът и стабилността на нашия континент, които са част от колективното съзнание на немския народ, са възможни, само ако имаме разумни, добри отношения с нашия голям съсед Русия“, заяви той.

Според него могат да се постигнат много по-добри резултати в това, спрямо наличните в момента. Шрьодер изрази надежда, че сегашният лидер на социалдемократите и кандидат за канцлер Мартин Шулц, в случай на победа в изборите за Бундестага, ще работи над тези отношения.

Бившият лидер на германския кабинет също критикува политиката на американската администрация начело с Доналд Тръмп. „Ние трябва да се изправим срещу Тръмп“, призова той, като поясни, че има предвид политиката на Вашингтон в сферата на отбраната и търговията. По негово мнение „САЩ използват политическата си мощ, за да заемат първото място в международната търговия“.

Социалдемократическата партия на Германия три месеца преди изборите за Бундестага провежда в Дортмунд извънреден конгрес, на който планира да утвърди предизборната си програма. В момента, съгласно данните на социолозите, партията разполага с около 24% поддръжка от германските граждани. Основен неин конкурент са консерваторите начело с Ангела Меркел, за които са готови да гласуват около 40% от избирателите.