Шрьодер към Меркел: Берлин не трябваше да игнорира Русия

„Берлин не трябваше да допуска Европейската комисия да започне преговори за асоцииране с ЕС само с Украйна, а не с Русия“, каза той в интервю за списание „Шпигел“.

Шрьодер определи като грешка опитите да се изолира Русия на международната сцена. Той заяви, че ако е бил канцлер, е нямало да се съгласи с изключването на Русия от Г-8. „Именно в условията на криза преговорите са изключително необходими“, подчерта Шрьодер, който беше начело на германското правителство в периода от 1998 до 2005 г.
Бившият канцлер отбеляза, че се отнася с разбиране към тревогите на Русия по повод на нейната сигурност. „С разпадането на Съветския съюз Варшавският договор престана да съществува, но НАТО не само остана, но даже значително се разшири на Изток“, напомни Шрьодер.
Бившият канцлер също така категорично отхвърли страховете на Полша и Балтийските страни от Русия, които са напълно неоснователни. Той не познава никой в Русия, „който да е толкова голям безумец, че дори да помисли за възможността да постави под въпрос териториалната цялост на Полша или Балтийските страни“.