Шрьодер защити руския интерес по „Южен поток“

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер смята, че основните причини за спирането на проекта „Южен поток“ са евробюрократите и техните „уловки“, а същото спада в търсенето на газ. Това той заяви на закрита срещу на руски и европейски делови среди в Москва. Запис от изказването му притежава ТАСС, предаде БГНЕС.

„Несъмнено най-важната причина бе, че Евросъюзът през цялото време се стремеше да пречи на строителството на „Южен поток“ – отначало с помощта на „Набуко“, който заради свързаните с него искове в крайна сметка бе погребан, а след това с помощта на бюрократични уловки. България, примерно, бе принудена или се опитаха да я принудят да не взима определени решения и да не дава определени разрешения. Аз знам какво означава това, защото съм работил и работя в „Северен поток“. Всеки ден забавяне струва пари“, казва бившият германски канцлер.

Шрьодер отбеяза, че другата причина за спирането на проекта стана „спада на търсенето в Европа (на газ) и растящите разходи.“ Но главната причина, несъмнено, бе отказът на Брюксел да признее, че „Южен поток“ е възможност за подобряване на газовото снабдяване на Европа“

Що се отнася до договореността между Русия и Турция за новия проект, Шрьодер заяви: „В тази връзка Турция може да бъде поздравена. Тя получава възможност за икономически растеж, от който бяха лишени други европейски държави“.