Шрифтът Times New Roman попадна под ударите на санкциите

Заради наложените санкции от страна на САЩ, създателите на руската операционна система Astra Linux не могат да включат използването на шрифтове като Times New Roman, Arial, Courier New, Tahoma и Veranda, съобщава  „Комерсант“

Шрифтът Times New Roman се използва при оформянето на всички официални документи в Русия, включително и в държавните учреждения. Затова отказът на лиценз от американската компания Imagine Monotype, която е притежател на всички най-популярни шрифтове, се превърна в сериозен проблем.

По тази причина създателите на руската операционна система, съвместно с компанията „ПараТайп“ представиха общодостъпните руски шрифтове PT Astra Sans и PT Astra Serif. Според създателите им (http://astralinux.com/fonts.html) те представляват пълноценни метрически аналози на задграничния шрифт Times New Roman.

Използването на новите шрифтове не води до промяна във вида на документите, компанията-разработчик дори показа нагледни таблици за съответствието на шрифтовете (http://astralinux.com/fonts.html). Визуалните разлики между шрифтовете са минимални.

Astra Linux е операционна система със специално предназначение, създадена от компанията „НПО РусБИТех“ през 2010 г. за нуждите на държавните ведомства, в рамките на програмата по заместване на вноса на софтуер за държавните структури. Сред поръчителите й са Министерството на отбраната, Федералната служба за охрана, Службата за външно разузнаване, Министерството на здравеопазването и др. организации. Основното преимущество на системата е нейната защитеност и автоматизираност.