Шойгу призова армията да се готви за негативен сценарий

Във връзка с изтеглянето на международните сили от Афганистан, военните в Русия и Киргизстан трябва да бъдат готови да отблъснат всяка атака, застрашаваща системата за колективна сигурност на ОДКБ в региона, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

„Взаимодействието с Република Киргизстан във военната област ние разглеждаме в качеството на приоритет. Нашето сътрудничество е немаловажен фактор за запазването на стабилността в Централно-Азиатския регион“, подчерта министърът на работна среща с киргизстанския си колега Абибила Кудайбердиев, която се проведе в рамките на международния военно-технически форум „Армия-2015“.

„Въоръжените сили на нашите страни трябва да бъдат готови за всякакъв вариант на развитие на ситуацията, включително и негативен“, добави Шойгу.

За тази цел, поясни той, е необходимо да бъдат увеличени бойните възможности на руската военна база и киргизстанската армия. В частност, „сключени са договори за предаване на киргизстанската страна на съвременно руско въоръжение и техника, в момента тече процес на доставянето им“, напомни още министърът. Освен това, във ВУЗ-овете на руското министерство на отбраната се обучават безвъзмездно кадри за армията на Киргизстан. „В момента тече подготовката на 316 военнослужещи, през 2015-та учебна година ние сме готови да приемем за обучение над 150 души“, уточни Шойгу.

Той изрази увереност, че тези усилия „ще ни позволят да създадем надежден потенциал за отбрана, способен да се противопостави на предизвикателствата и заплахите пред сигурността на нашите държави“.

Министърът на отбраната на Киргизстан на свой ред отбеляза, че двустранното сътрудничество между военните ведомства на Русия и Киргизстан „се развива много плодотворно“, и изрази увереност, че за в бъдеще то „само ще укрепва“.