Шойгу предложи през 2016 г. да се проведат съвместни учения на подразделенията на ВДВ в Сърбия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи на сръбския си колега Братислав Гашич да бъде проведено през следващата година в Сърбия съвместно тактическо учение на подразделенията със специално предназначение на Въздушно-десантните войски на двете страни. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов.

„Министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу предложи на сръбския си колега да проведат през следващата година на територията на Сърбия съвместно тактическо учение на подразделенията със специално предназначение на ВДВ на Русия и Сърбия“, каза Антонов.

По думите му, на срещата между Шойгу и Гашич е отделено особено внимание на съвместните учения на Сухопътните войски, ВДВ и Въздушно-космическите войски „Славянско братство-2015“, които ще се проведат през септември на територията на Русия. В него също така ще приемат участие и военни от Беларус.

По думите на Антонов, предишните съвместни учения са се провели през октомври 2014 г. в Сърбия и са се превърнали в едно от най-значимите мероприятия, имащи практическа насоченост.

По думите му, наред с руско-сръбските учения, за повишаването на нивото на бойната подготовка на сръбските военни е спомогнало и участието им в Армейските международни игри-2015.

„Неслучайно през тази година сръбските танкисти се представиха по-добре, отколкото през миналата, и спечелиха награда“, отбеляза Антонов, като изрази надежда, че през следващата година Сърбия ще участва и в другите видове военни състезания.