Шойгу посочи новите предизвикателства и заплахи за Русия

Москва. През последните години Русия е изправена пред нови предизвикателства и военни заплахи, във връзка с което Министерството на отбраната е принудено да предприеме „ответни мерки”, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на заседание на неговото ведомството, по информация на РИА „Новости”.

Като предизвикателства и заплахи Шойгу посочи „разгръщането на глобалната система за противоракетна отбрана и разполагането на нейни компоненти близо до руските граници, милитаризацията на космическото пространство”.

Министърът напомни задачите, поставени от президента Владимир Путин във връзка с осигуряването на безопасността на страната в новите условия, а именно „по-нататъшно укрепване на ядрената триада, формиране на глобална разузнавателна система, включително космическа групировка, развитие на авиацията, флота и сухопътните войски”.

Главна тема  на заседанието, в което участие взеха представители на ведомството и кремълската администрация, бе изпълнението на посланието на Путин към парламента в частта за националната отбрана на страната. През декември Путин бе заявил, че Русия никога няма да допусне военно превъзходство над себе си и „ще отговори на всички предизвикателства – политически и технологични”..