Шойгу на първо посещение Пакистан, където ще подпише споразумение за военно сътрудничество

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу ще бъде днес на официално посещение на Ислямска република Пакистан. Това е първата визита от времето на СССР на представител на руското министерство на отбраната в Пакистан, предаде ИТАР-ТАСС.

Последното посещение в страната е през 1969 г. от руския министър на отбраната на СССР маршал Андрей Гречко.

Според официалния представител на руското отбранително ведомство Игор Конашенков, Шойгу ще проведе преговори в Исламабад с пакистанския си колега Хаваджа Асиф.

„Планира се руският министър на отбраната да бъде приет от премиера на Пакистан Наваз Шариф”, съобщи Конашенков, като поясни, че по време на срещите ще бъдат обсъдени „актуалните въпроси на регионалната сигурност и активизацията на военното и военно-техническото сътрудничество на двете държави”.

„Министрите на отбраната планират подписването на споразумение между отбранителните ведомства на Пакистан и РФ за военно сътрудничество”, отбеляза още Конашенков.

Споразумението ще бъде рамково и ще положи правната основа за сътрудничество между министерствата на отбраната на двете държави, поясни още руската делегация.