Шойгу: Зоната на влияние на ИД расте, превзети са 70 % от територията на Сирия

Зоната на влияние на „Ислямска държава“ в Сирия се разширява, терористите са превзели близо 70 % от територията на страната. Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

„Разширява се зоната на влияние на „Ислямска държава“. Терористите са превзели близо 70 % от територията на Сирия… Броят на терористите достига до 60 хил. души“, каза той.

„Съществува заплаха действията им да се пренесат в Централна Азия и Кавказ“, подчерта министърът.

По-рано зам.-министърът на военното ведомство Анатолий Антонов заяви, че в редиците на „Ислямска държава“ воюват 25-30 хил. чужденци, сред които и от Русия. ЦРУ определи броя на терористите на 30 хил. души, а иракските власти заявяват за 200 000 терористи.

По думите на Шойгу, руската авиация е унищожила в Сирия над 8 хил. обекта от инфраструктурата на терористите. „Общо бойната авиация е извършила около 4 хил. полета и е унищожила над 8 хил. обекта от военната инфраструктура на терористите“, каза той, като подчерта, че в резултат на това ИД понася „съществени щети“.

Министърът отбеляза още, че ситуацията в Сирия е демонстрирала, че безпилотните летателни апарати са незаменими в съвременните военни действия.

„Военните действия в Сирия показаха, че безпилотните летателни апарати са незаменими в хода на бойните действия“, каза Шойгу на заседание на колегията на министерството на отбраната на РФ.

„Съществен напредък се наблюдава в развитието на безпилотната авиация. Опитът от изпълняването на бойните задачи в Сирия показа, че те (безпилотните летателни апарати) са незаменими в хода на бойните действия, – каза министърът. – Ако през 2011 г. във Въоръжените сили е имало само 180 системи, то сега ние разполагаме с 1720 модерни безпилотни летателни апарата“.

В ежегодната разширена колегия на Министерството на отбраната на РФ участват върховният главнокомандващ президентът на РФ Владимир Путин, членовете на Съвета за сигурност, ръководството на Федералното събрание, правителството, командващите военните окръзи, обединенията и съединенията на Въоръжените сили на РФ.