Шойгу: Заседанието на Съвета Русия-НАТО не добави оптимизъм

Проведеното на 20 април заседание на Съвета Русия-НАТО не добави оптимизъм в отношенията за размразяване на военното сътрудничество между РФ и алианса, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на V-тата Московска конференция за международна сигурност, предаде ТАСС.

„Въпросите за европейската сигурност ще се обсъждат утре. Ситуацията в тази област е плачевна. Военното сътрудничество на Русия със страните от НАТО и ЕС е замразено не по наша вина. Провелото се на 20 април заседание на Съвета Русия-НАТО не добави оптимизъм“, заяви Шойгу.

По думите му старите схеми за контрол над въоръжението не работят, действащите механизми се използват от партньорите недобросъвестно, а нова архитектура за контрол над обикновените въоръжения ще бъде трудно да се създаде в условията на острата липса на доверие в Европа.

„Срещу Русия се води твърда и безкомпромисна информационна война. Звучат изказвания за заплаха за европейските държави от страна на Москва, за необходимост от военно сдържане на страната ни. В качеството на обоснование за подобни действия се тиражира абсурдната теза, че Русия се приближава към „прага на НАТО“. Като цяло, всичко е обърнато с главата надолу“, каза Шойгу.

Той припомни, че САЩ и НАТО са предприели разгръщане на военната си инфраструктура в близост до руските граници, реализират „противоракетни планове“ и увеличават военните си разходи. „Подобни действия ни принуждават да предприемаме адекватни ответни военни и военно-технически мерки. При това искам отговорно да заявя, че ние сме против надпреварата във въоръжаването“, заяви руският министър на отбраната.

„Ние не сме против възстановяването на отношенията с НАТО, но това може да се случи единствено на основата на взаимността, уважаването на националните интереси и при равната и неделима безопасност за всички. При това ние предпочитаме да общуваме с алианса на масата за преговори, а не през оръжейния мерник“, каза още Шойгу.