Шойгу: В Русия е създаден нов вид въоръжени сили – Въздушно-космически

Съгласно указа на руския президент от 1 август към изпълняване на поставените задачи пристъпи нов вид Въоръжени сили – Въздушно-космически, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

„На 1 август бе подписан указ от президента на Руската федерация номер 394 за назначаване за главнокомандващ на Въздушно-космическите сили на генерал-полковник (Виктор) Бондарев, за началник на Главния щаб – първи заместник-главнокомандващ на Въздушно-космическите сили – генерал-лейтенант (Павел) Кураченко, за заместник-главнокомандващ – генерал-лейтенант (Александър) Головко“, каза министърът.

Той отбеляза, че действащата система за управление на силите и средствата на авиацията и протововъздушната отбрана във военните окръзи остава непроменена. “Общото ръководство на въздушно-космическата отбрана продължава да се осъществява от генералния щаб, а непосредственото – от главното командване на Въздушно-космическите сили“, поясни Шойгу.

„Формированието на ВКС, обединяващо ВВС и ВКО, е оптимален вариант за усъвършенстване на въздушно-космическата отбрана на страната”, каза още руският министър.

„Сега под единно ръководство са обединени авиацията, войската за противовъздушна и противоракетна отбрана и средствата на Въоръжените сили“, заяви Шойгу.

„Това позволява на първо място да обединим цялата отговорност за формирането на военно-техническа политика за развитието на войските във въздушно-космическата сфера, второ – чрез по-тясното взаимодействие да повишим ефективността на работата им, трето – да осигурим постепенно развитие на системите за въздушно-космическа отбрана на страната”, отбеляза военният министър.