Отбелязваме 139 години от Шипченската епопея

Отбелязваме 139 години от Шипченската епопея

Публикувано от:

“Шипка – това е заключена врата: през месец август тя удържа един тежък удар, с който Сюлейман паша се помъчи да я пробие, за да мине в Северна България, да се съедини там с Мехмед Али паша и с Осман паша, за да разкъса руската армия на две части и да й нанесе решително поражение. Следните 4 месеца Шипка прикова 40 000 турска Армия, отвлече я от другите пунктове на театъра на военните действия и с това улесни успеха на другите два наши фронта. Накрая тази същата Шипка подготви капитулацията на една втора неприятелска армия, а през януари тя послужи като отворена врата за победоносното шествие на една част от нашата армия към Цариград.”

Генерал Ф.Ф. Радецки

С редица мероприятия в цялата страна ще бъде отбелязана 119-та годишнина от Шипченската епопея. Отбраната на Шипченския проход е може би една от най-героичните и решаващи битки с участието на Българското опълчение по време на Руско-турската Освободителна война (1877-1878г.)

Сраженията се водят от 21 до 26 август 1877 г. между защитниците на прохода, намиращи се под командването на ген. Столетов и войската на Сюлейман паша, която ги превъзхожда по численост. Тези героични боеве и подвигът на българските опълченци остават в историята ни с името Шипченска епопея. Паметникът на свободата на връх Шипка е открит тържествено и осветен на 29 август 1934 г.

За поредна година на историческият връх ще бъде извършена възстановка на тези важни за нашата история събития. На тях представителите на Национално дружество „Традиция” ще направят пред многобройните гости демонстрация на строеви и стрелкови умения на българското опълченско отделение.