Шиндзо Абе: трябва да възстановим Г8 с Русия

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе смята, че Г8 трябва да се възроди, а за целта Русия трябва отново да стане водеща икономическа сила. Японският политик признава важната роля на Москва за събитията в Близкия изток и въобще по света. Според него конструктивното сътрудничество с Владимир Путин е нужно и за да се разрешат споровете за Курилските острови. Тези си съображения японският политик сподели в интервю за Financial Times‎, цитирано от RT.

Шиндзо Абе съобщи също, че като председател на Г7 възнамерява да отиде в Москва и да покани руския президент Владимир Путин в Токио.

Напрежението между Иран и Саудитска Арабия, войната в Сирия и заплахата от радикален ислямизъм са огромни проблеми и според японския министър-председател, за да бъдат решени е необходимо участието на Русия.

Шиндзо Абе също коментира ситуацията с Курилските острови. „Като председател на Г7 съм длъжен да търся решения, които да осигурят стабилност в региона. Смятам, че е изключително важно да се постигне конструктивен диалог с Русия и президента ѝ.“, поясни японският политик.

И преди Шиндзо Абе е изразявал мнението си, че Русия има важна роля за световните събития и не бива да бъде изолирана.