Шикорски се отрече от думите, че Путин предложил подялба на Украйна

Председателят на полския Сейм и бивш външен министър Радослав Шикорски обяви в профила си в „Туитър“, че неправилно са били разбрани думите му, че руският президент Владимир Путин предлагал на Варшава да си поделят Украйна, предаде ТАСС.

Подробно интервю с Шикорски, в което се съдържаше този цитат, бе публикувано в американското онлайн издание „Политико“ в понеделник. Някои от думите му бяха преувеличени, казва сега Шикорски, но не уточнява кои точно. Освен това председателят на долната камара на парламента добавя, че не е виждал текста преди публикуването му и поради това не е давал разрешение да се цитират точно тези думи. „Потвърждавам, че Полша няма да участва в анексия“, пише още Шикорски.

Кремъл не коментира публикацията, а говорителят Дмитрий Песков само каза, че „сега се появяват много глупости и от живи хора, и от измислени“ и добави, че има съмнения, че въпросният цитат е достоверен. Авторът Бен Джуда обаче реагира с думите, че „Шикорски и Туск трябва да се гордеят, а не да се срамуват да кажат, че са отхвърлили категорично двуличните оферти на Путин в стил 30-те години. Така се държат истинските държавници. Не обвинявайте вестоносеца“.