Директорът на ЦРУ: Регулирането на конфликта в Сирия е невъзможно без Русия

Регулирането на конфликта в Сирия без участието на Русия е невъзможно и американските спецслужби обсъждат тези въпроси, заяви директорът на ЦРУ Джон Бренън, предаде РИА Новости.

„Ние продължаваме да оказваме натиск върху Русия, защото руснаците играят жизненоважна роля във всичко това. По мое мнение не може да има напредък на политическия фронт без активното руско съдействие и искрена заинтересованост от руска страна в опит за намиране на политически път“, заяви Бренън в свое изказване пред съвета по международни отношения.

Той поясни, че ролята на Русия е свързана с влиянието, което тя има върху сирийското правителство, управлявано от президента Башар Асад. Последния Бренън нарече „част от проблемите, а не тяхно решение“.

Директорът на ЦРУ отбеляза още, че конфликтът в Сирия не може да бъде решен „на бойното поле“.

Той посочи, че нееднократно си е общувал с руски колеги по този въпрос. „Ние считаме, че те могат да правят повече, а те сигурно мислят, че ние можем да правим повече“, отбеляза Бренън.

„Аз не смятам, че те изпълняват задълженията, свързани със спазване на режима на прекратяване на бойните действия и въвеждане на по-правилен курс по отношение на развитието на ситуацията в Сирия и особено в сферата на политическия преход“, каза директорът на ЦРУ. Под политически преход в този контекст в САЩ по правило се разбира смяна на режима в Дамаск, отбелязва агенцията.

След началото на операцията на руските ВКС в Сирия по адрес на Русия от страна на Запада редовно звучат обвинения, които не са подкрепени с конкретни доказателства. Те са обвинявани за това, че нанасят удари не срещу терористите от ИД, а срещу умерената опозиция и цивилни обекти.

Руската страна опроверга многократно тези обвинения, заявявайки, че целите на военната й авиация в Сирия са единствено терористичните групировки, а не обекти от гражданската инфраструктура. Както по-рано заявиха от руското министерство на отбраната, на Москва не са представени каквито и да било убедителни факти, доказващи, че има загинали сред цивилното население в резултат на руските въздушни удари в Сирия.

Министерството на отбраната на РФ заяви, че всички удари на групировката на ВКС в Сирия срещу терористите се нанасят само след многократна проверка на данните и след съгласуване на действията за изключване на риска за мирните жители. Това е потвърдено и от сирийската страна.