Шефът на Пентагона постави Русия на първо място сред предизвикателствата за САЩ

Американският министър на отбраната Аштън Картър постави Русия на първо място в списъка с предизвикателствата, с които Америка се сблъсква по света, предаде ТАСС.

„Пред нас има цели пет големи, непосредствени и развиващи се предизвикателства. Ние най-вече противодействаме на перспективата за агресия от страна на Русия, особено в Европа“, заяви Картър.

На второ място той спомена „жизненоважните промени в Азиатско-тихоокеанския регион – най-важния регион за бъдещето на САЩ“. Той заяви, че „подемът на Китай е сам по себе си нормално явление, но някои действия на Пекин, най-вече в Южнокитайско море, предизвикват сериозна загриженост“ за САЩ и съюзниците им в региона.

За трета задача министърът определи „усилването на силите за сдържане и отбрана пред лицето на запазващите се ядрени амбиции и продължаващите провокации“ от страна на КНДР.

„На четвърто място ние сдържаме иранската агресия и пагубното й влияние в района на Персийския залив“, заяви Картър.

Накрая, на пето място като предизвикателство пред САЩ той определи „противодействието на тероризма“ в това число и срещу „Ислямска държава“.

По време на изказването си Картър припомни, че „Русия и Китай модернизират въоръжените си сили“ с цел, както се изрази самият той, „да наваксат технологичното изоставане“ от САЩ. В отговор на това Пентагонът също осъществява „активни инвестиционни програми“, включително „за усилване на собствените асиметрични и хибридни възможности“. „Само през 2017 г. ние инвестираме общо 34 млрд. долара в области като киберпространството, електронната борба и космоса“, каза американският министър.