Шефът на руския тенис: Ако Шарапова сервира така, трудно някой ще я спре

Шамил Тарпишчев е президент на руската федерация по тенис, член на Руския олимпийски комитет от 1994 г. и член на Международния олимийски комитет от 1996 г. Бил треньор на националния отбор по тенис на Русия за мъже и жени в продължение на 20 години. Тази седмица той беше в България, за да получи званието почетен професор на Националната спортна академия „Васил Левски“. След церемонията той разговаря с „Дневник“.zx860y484_2961383

Мария Шарапова се завърна на корта тази седмица. Какво мислите за нивото, което показва?

– Подобрила е сервиса си. Сервира много стабилно, а освен това се придвижваше много добре по корта. Като за първи мач* игра великолепно след такова дълго прекъсване. Ако продължи да сервира така, както срещу Роберта Винчи, ще бъде много трудно някой да й се противопостави. Тя имаше контузия в рамото, която пречеше на началния й удар. Сега обаче всичко изглежда наред и с такъв сервис има всички шансове да стигне дори до първото място.

Има ли шанс да се бори за титла от Големия шлем тази година?

– Мисля, че ще й трябва около половин година, за да се върне в елита на женския тенис. Първо трябва да направи тази стъпка, преди да мисли за титли от Големия шлем. Тя не е играла повече от година, а това е дълъг период. Естествено, Мария не е забравила как се играе тенис, но психиката и концентрацията се тренират само с мачове. С натрупването на мачове ще се повиши фокусът й, а оттам и нивото й на игра.

Справедливо ли беше наказанието й?

– Това беше грешка на нейния екип. Тя призна, че е използвала мелдоний след 1 януари, така че е нарушила правилата. Хората от щаба й са били длъжни да я предупредят. Вината е изцяло тяхна. Това, че само тя беше наказана, говори, че препаратът все още не е бил изучен. Когато западните лаборатории го изучиха, стана ясно, че следи от него могат да останат в тялото в продължение на две години. Ако с мениджмънта й не бяха казали, че е взимала препарата след 1 януари, тя нямаше да бъде наказана.

Шарапова е подобрила значително началния си удар, отчете президентът на руската федерация по тенис
Шарапова е подобрила значително началния си удар, отчете президентът на руската федерация по тенис

Много играчи и специалисти се изказаха против това тя да получава „уайлд кард“ за големите турнири. Какво е вашето мнение?

– Според мен един шампион в турнирите от Големия шлем заслужава. Иначе не мисля, че негативните реакции са толкова много. Не повече от десет играчи се изказаха против нея. Мисля, че всичко е въпрос на междуличностни отношения. Както е в случая с Радванска, тъй като двете имат стара вражда.

Виждате ли политически мотив зад решението за включването на мелдония в забранения списък?

– Световната антидопингова агенция (WADA) не нарушава закона, тя има право да определя кой препарат да бъде в списъка. Но един препарат не трябва да се забранява, преди да бъде изучен и проверен, а те направиха точно така. Факт е обаче, че WADA не е нарушила правилата, а Шарапова е. Що се отнася до WADA, тя има междуправителствено споразумение със страните, които я финансират и не мисля, че това е проблемът. По-скоро трябва да се мисли за промяна в самата организация.

*Интервюто беше взето преди втория мач на Шарапова, в който тя победи сънародничката си Eкатерина Макарова.