Шефът на Пентагона : Трябва да спрем дейността на руската военна авиация

САЩ възприемат активизацията на руската военна авиация в района на Аляска в контекста на цялостните руски действия, които безпокоят Вашингтон, заяви шефът на Пентагона Джеймс Матис, цитиран от „Взгляд„.

„Не съм сигурен, че разбирам какво искат да постигнат там. Като погледнем комбинацията заплахи – от заплахите за демокрацията в киберпространството и това, което правят в Сирия – бомбардировачите „Медведи“ (Ту-95 Bear Bombers – по данни на руското Министерство на отбраната са извършили полет над неутралните води на Тихия океан, по протежение на Алеутските острови), ако се вгледаме в цялата тази активност накуп, тя е много обезпокоителна и ние сме длъжни да я прекратим“, каза ръководителят на Пентагона, цитиран от РИА „Новости“.

По данни на САЩ през последните шест седмици край бреговете на Аляска са проведени пет полета на руската авиация.

„Този цикъл трябва да бъде прекратен, защото противоречи на стабилността в световен мащаб, при тези условия може да се получи погрешно тълкуване“, коментира Матис.

В последно време руските бомбардировачи подновиха полетите край бреговете на Аляска. САЩ няколко пъти прихванаха „гостите“ със своите F-22, напомни изданието, пише Руски дневник