Шефът на американското разузнаването призна, че службите не разполагат с т. нар. „руски компромат“

Публикуваният в някои американски медии доклад, че Русия уж разполагала с компромати за новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, не е съставен от спецслужбите на САЩ. Това се казва в разпространена декларация на директора на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Клапър съобщи, че снощи е разговарял с Тръмп. Двамата говорили за закритите брифинги в петък, посветени на извършените в периода на предизборната президентска кампания кибератаки, приписвани на Русия.

„Ние обсъдихме също и документ на една частна охранителна компания, който през последните месеци широко се разпространи в медиите, сред членове на Конгреса и сътрудници на неговия апарат, даже още преди разузнавателната общност в страната да бъде известена за него. Аз подчертах (пред Тръмп), че този документ не е бил съставен от американското разузнаване и не смятам, че той е изтекъл от разузнавателните служби“, посочи Клапър.
Той отбеляза също, че спецслужбите на САЩ не потвърждават достоверността на тези документи и не строят никакви предположения на тяхна основа. Освен това Клапър изразил пред Тръмп безпокойство от публикациите и двамата се съгласили, че подобни слухове „нанасят вреда на националната сигурност“.

Телевизия Си Ен Ен съобщи във вторник, позовавайки се на сведения, получени от официални лица в САЩ, че на брифингите миналата седмица шефовете на американските спецслужби запознали Тръмп с някакви налични данни, че руските спецслужби разполагали с информация от личен и финансов характер, дискредитираща новоизбрания президент на САЩ.

Това така разяри Тръмп, че на пресконференцията си вчера той отказа да отговаря на въпрос на Си Ен Ен. „Вашата организация е ужасна. Не смятам да ви предоставя възможност да зададете въпрос“, скастри той репортера й. Бъдещият прессекретар на Белия дом Шон Спайсър нарече разпространяваната за Тръмп информация“ въпиющо безотговорна“.

Междувременно американският сайт „Бъзфийд“ публикува във вторник вечерта цялото въпросно 35-странично досие, като се аргументира, че американците „трябва да направят собствени изводи за обвиненията срещу новоизбрания президент“. Тръмп нарече изнесеното в сайта „куп боклуци“. Резюмета публикуваха и други американски медии, като спестиха повечето подробности за уж събраните от Русия компромати срещу Тръмп, защото те не могат да ги потвърдят.

Си Ен Ен изрази недоволство от реакцията на Тръмп и го помоли за обяснение. Телевизионната компания обърна внимание на факта, че нейният материал е „щателно издържан“, за разлика от този на сайта „Бъзфийд“, който решил да публикува „неподкрепени с доказателства данни от доклада“.

Според друга телевизия – Ен Би Си, докладът с руските компромати срещу Тръмп, проникнал в медиите, е бил подготвен от неговите политически противници. Телевизията цитира собствени източници, според които „документът съдържа очевидни грешки“, и констатира, че американските власти не са работили над него.

Отбелязва се, че „първоначално докладът е бил подготвен в рамките на събирането на компрометираща информация за противниците, извършвано от настроени срещу Тръмп републиканци“. После от тези материали се заинтересували и демократите. За кои точно политици става дума, Ен Би Си не уточнява.

Вчера и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга твърденията, че Русия разполага с досиета от компромати срещу американски политици. „Кремъл няма компромат срещу Тръмп“, каза той и нарече изнесеното в американските медии „абсолютни измислици“.

Бъдещият президент каза, че се отнася с уважение към декларацията на Москва, че не разполага с компромат срещу него. Той изрази увереност, че ако Русия наистина е имала такава информация, тя вече би била огласена.

Вчера авторитетният американски всекидневник „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че автор на т.нар. секретно досие за уж събраната от Москва компрометираща информация за Тръмп, е британската компания Orbis Business Intelligence Ltd. Тя е базирана в Лондон, състои се главно от бивши агенти на британските спецслужби и изпълнява деликатни поръчки на частни компании.

Компанията се оглавява от бившите тайни британски агенти Кристофър Стийл и Кристофър Бъроуз. 52-годишният Стийл, по думите на негов съсед, от няколко дни е изчезнал и не отговаря на молбите да коментира досието, подготвено на основата на докладни записки, съставени в периода юни-декември 2006 г. 58-годишният Бъроуз пък казал, че „нито ще потвърди, нито ще отрече“ причастността на неговата компания към изготвянето на този документ.

„Уолстрийт джърнъл“ твърди, че въпросната лондонска компания е създадена през 2009 г. и според нейния сайт базира твърденията си на данни и мнения на „глобална мрежа“ от експерти и видни предприемачи, провежда „операции по събиране на разузнавателна информация“ и „трудни, често трансгранични разследвания“.

Всекидневникът се съгласява с мнението, че сведенията от разпространения из медиите документ изглеждат твърде съмнително и се нуждаят от проверка. Той смята за безсмислена самата постановка на въпроса, че руските спецслужби биха решили да поверят толкова сензационни данни на бившия сътрудник на британското външно разузнаване МИ6 Стийл, защото в Русия „смятат, че ако си агент, оставаш такъв завинаги“.

Източник: Дарикнюз