Шест месеца война в Украйна: Щети за милиарди, хиляди убити

На 14 октомври се навършва половин година от началото на така наречената антитерористична операция на Киев срещу населението на Донецка и Луганска област.

Донецк и Луганск не признаха вдъхновения от Вашингтон въоръжен преврат в Киев на 22 февруари.

Само за шест месеца потискане на „рускоезичния бунт“ са убити хиляди ахора, а стотици хиляди са станали бежанци. Загубите от „умиротворяването“ на бунтовническия регион са милиарди долари.

Според най-скромните оценки, са загинали около четири хиляди мирни жители. Официално обявените загуби на украинската страна са не повече от хиляда войници. Но опълченците съобщават цифрата 10 хиляди. За това, че Киев крие истинския брой на жертвите, говори това, че много родители на убити войници получават известия, че техните синове са безследно изчезнали или са дезертирали.

 В началото на септември в Минск беше подписан протокол за прекратяване на огъня, а след това меморандум за примирие в Донбас. Той, освен всичко друго, предвиждаше изтегляне на тежката артилерия на 15 километра от линията на сблъсъците.

Подразделенията на Националната гвардия и частните армии всеки ден нарушават тези споразумения като обстрелват Донецк и Луганск. Колко ще продължи това „примирие“, никой не може да прогнозира.

Киев фактически е под външното управление на САЩ, каза украинският бизнесмен и политик Игор Марков, а там са заинтересовани от примирието само като междинен етап за почивка и подготовка за нова война.

– От Киев власти не зависи нищо. Всичко се решава извън Украйна. Ако за САЩ, които водят изключително цинична политика, е изгодно да спре войната, те дадат команда тя да бъде прекратена. Ако това не им е изгодно, войната ще продължи. Печално е, но САЩ успяха да реализират най-отвратителния, най-подлия сценарий. Те насториха славяни срещу славяни, украинците убиват руснаци и обратното. Християни убиват християни. Можем да сънуваме това само в кошмар. Но днес всичко това се случва в Украйна.

Опълченците от Донецк и Луганск вече са открили няколко тайни масови гроба в районите, освободени от нацистката украинска Национална гвардия. В тях са били изхвърляни десетки обезобразени трупове на хора със следи от зверски мъчения и наранявания. Русия, заедно с представителите на Донецк и Луганск, възнамерява да повдигне дела пред международните съдилища по обвинение във военни престъпления, извършени от украинските силови ведомства и частните армии на украинските олигарси.

/Гласът на Русия/