Шест БТРа са преминали на страната на опълченците в Краматорск

Няколко БТРи, разположени на площада до жп гарата в Славянск бяха заобиколена от тълпа жени, които разказали на екипажите на бойните машини, че са мирни граждани и се борят за правата си. Малко по-късно, на водещия колоната БТР бе сложен руски флаг, след което техниката се отправила в посока на град Славянск, разказа очевидец. Жените разказали на военните, че в града няма терористи и че протестиращите нямат оръжие.
Екипажите на 6-те бойни машини, изпратени в Краматорск от украинските власти, преминаха на страната на опълченците, съобщиха очевидци на РИА Новости.
„Ние ги открихме на площада до жп гарата. Тълпа жени ги заобиколи и започнахме да разказваме на военните, че сме мирни граждани, които просто се борят за правата си, че сред нас няма терористи. Те няма да стрелят по нас. На водещия колоната БТР беше сложено знамето на РФ и те заедно с нашите опълченци се отправиха към Славянск”, разказа очевидец пред журналисти.
Напомняме, че от седмици в източна Украйна: Донецк, Харков и Луганск се провеждат митинги на привържениците на федерализацията, които в украинските и чуждестранни медии наричат „екстремисти” или „сепаратисти”.
По-късно протестните акции заляха още 10 източноукраински града в Донецка област. По-рано властите на Украйна обявиха за стартирането на широкомащабната спецакция чрез използване на военните части. Най-силно противопоставяне от страна на протестиращите и силовиците бяха в северната част на Донецка област – градовете Славянск в събота и Краматорск във вторник.