Шевчович: Очаква се подписване на тристранно споразумение между Русия, Украйна и ЕС за газа

България ще бъде един от най-големите печеливши от европейския енергиен съюз от гледна точка на енергийна безопасност, по-добра свързаност със съседите и разнообразяване на доставчиците на енергия за България. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович пред БНТ.

„След научените уроци от „Южен поток“ и след като събрахме през февруари всички страни членки и такива, които искат да се присъединят в бъдеще, и обсъдихме по-добрата свързаност, се съгласихме, че трябва да разчитаме повече на себе си. Съгласихме се, че трябват по-добри връзки между страните и трябва да работим за разнообразяване на източниците. Вярвам, че България ще бъде много добре, ако може да си доставя газ например от три различни източника. Работим точно върху такава стратегия и анализираме как може най-добре да бъде постигнато това“, каза той и изтъкна важността на проекти като Южния газов коридор, който докарва каспийски газ до Европа.

На срещите си в България Шефчович ще обсъди как може да се използва инвестиционният план на Жан-Клод Юнкер, за да се добави още финансиране за развитието на енергийната инфраструктура като газовия интерконектор на България с Румъния, който трябва да бъде завършен по план до 2016 г.

В коментар за преговорите за доставките на газ от Русия за Украйна Шефчович заяви, че се очаква да бъде подписано тристранно споразумение как да се доставя газ, на каква цена, в какъв срок и че не очаква „неприятни изненади“.

Сега поддържаме интензивни контакти, сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие, с Европейската инвестиционна банка. Мисля, че вече успяхме да намерим отговор на много въпроси, свързани с осигуряване на финансирането на газовите доставки за Украйна, съобщава blitz.bg.