Швейцарски журналист: Отношението към Русия в България е по-различно

В разговор, озаглавен „Защо България проявява разбиране към руската политика в Украйна“, Леман отбелязва, че анексирането на Крим е било коментирано в България с относително умерен тон.

Напрежението във връзка с присъединяването на Крим към Русия и в Източна Украйна кара много хора в Източна Европа, като например Полша или балтийските държави, да се чувстват заплашени, но положението в България е по-различно, коментира кореспондентът на Швейцарското радио и телевизия Марк Леман в интервю по радиото.
В разговор, озаглавен „Защо България проявява разбиране към руската политика в Украйна“, Леман отбелязва, че анексирането на Крим е било коментирано в България с относително умерен тон, тъй като, според него, в страната господства руската гледна точка, която гласи, че Русия си връща Крим, върху който исторически има права.
Разсъждавайки върху причините за това, журналистът обръща внимание на историческите връзки между двете страни и на приликите в манталитета, обусловени от славянския
характер на двата народи, близостта на езиците им и общата православна вяра.
Марк Леман посочва, че България е напълно зависима енергийно от Русия, а също и че руски компании развиват значителна по обем дейност в страната. „Връзките се простират и в подземния свят“, допълва швейцарският журналист.
Журналистът смята, че членството на България в Европейския съюз и НАТО и предимствата на свободната търговия и европейските фондове не са променили симпатиите към Русия. България беше една от страните, които се възпротивиха на международните санкции срещу Русия, припомня Леман.
Източник: БТА