Шаренкова пред „Взгляд“: Настоявах България да признае Крим за руски

В интервю за влиятелното руско издание „Взгляд“ Светлана Шаренкова, председател на форума „България-Русия“ и член на Националния съвет на БСП, твърди, че е настоявала България да признае Крим за руски. В навечерието на втория тур на президентските избори в България Шаренкова изразява убеденост, че новият президент ще защитава интересите на страната, въпреки натиска на Брюксел и Вашингтон.

„Като член на БСП, още преди две години, веднага след референдума на полуострова, настоявах, че България трябва да признае Крим за руски, защото той винаги е бил руски и народът му пожела да се върне в състава на Руската Федерация“, казва председателката на форума „България-Русия“.Шаренкова отбелязва, че и кандидатът за президент, подкрепен от БСП, ген. Румен Радев също призовава да се признае реалността – а тя е, че над Крим се вее руски флаг. Тя припомня и позицията на генерала за отмяна на санкциите срещу Русия. „Генералът от самото начало призоваваше за отмяна на санкциите, тъй като те не решават проблема. Санкциите носят само икономически загуби за България. В изборната програма на Радев се казва, че България трябва да настоява за отмяна на санкциите срещу Русия“, казва Шаренкова.

„Румен Радев винаги се е застъпвал за нормални отношения с Русия и за сътрудничество между двете страни. Това е негово вътрешно убеждение“, добавя тя.

Изданието посочва, че отмяната на санкциите срещу Русия е една от основните тези на Румен Радев в предизборната кампания. Санкциите са толкова непопулярни в страната, че дори кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева неотдавна заяви, че санкциите трябва да бъдат преразгледани, коментира „Взгляд“.

„На фона на неочакваната развръзка на изборите в САЩ в София също очакват своето малко чудо и се надяват, че победителят на изборите, който и да е той, ще може свободно да защитава интересите на страната, а няма да действа по указание на Брюксел и Вашингтон“, пише изданието.

Източник: „Руски дневник“.