Светлана Шаренкова: Българи и руснаци са близки по дух, по кръв, по съдба

В края на XII Национален събор на приятелите на Русия, край язовир „Копринка“, rusofili.bg се срещна със Светлана Шаренкова, председателя на форум „България-Русия“.

–  Вашето мнение за това, как мина днес събора на приятелите на Русия?

 – Според мен мина малко нагорещено, тъй като е много горещо навън и  са много нагорещени политическите страсти. Международното положение в момента е изключително изострено. Огромните бежански вълни, които се движат от Изток към Европа, неадекватното поведение на европейските правителства, в същото време агресивното поведение на Щатите създава и такава микро атмосфера в България. НАТО се противопоставя на Русия в много агресивен тон. Преди два деня се откри щаб на НАТО в София, видяхме чуждопоклонничеството на президента, чухме как той поставя Русия в един ред с „Ислямска държава“, и хората са настръхнали. Народа не приема двуличието.

 – Което е разбираемо.

 – Дано политиците да разберат посланието. Не знам дали в българската история е имало такова разминаване между настроения на хората и управляваща прослойка. В момента има тотално разминаване между очакванията на хората, нагласите на хората, желанието на българския народ да бъде заедно с Русия, да работи заедно с Русия, да има икономически, духовни и културни връзки  с  риториката и поведението на управляващите.

 – Каква е днешната роля на Русия не само за България, но и за цяла Европа?

 – Днес ролята на Русия е стабилизираща. Президентът на Русия Путин е призовал в петък /като послание от Източния икономически форум/ Барак Обама и Америка за формиране на една нова антитерористична коалиция. Русия може и трябва да бъде сдържащ фактор както на Изток, така и на Запад. Проблема е, че американските служби разбуниха Украйна, създадоха вътрешно напрежение и гражданска война буквално на вратата на Русия. И от тази гледна точка укрепването на въоръжените сили на Русия е абсолютно правилна реакция. Но това, че Русия в момента е силна – е добре за Европа.

 – Все пак, силите на евроатлантически алианс дали успяват да окажат влияние на хората в България?

 – Мисля, че не успяват, преглеждайки всички социологически изследвания. Само преди месец направихме изследване, което визираше идването на тежка американска техника в България /танкове и друго въоръжение/. Повече от 75% от хората казаха, че не желаят такава техника да има в България, 15% отговориха, че биха искали, останалите – нямаха мнение. Така че, какта виждаме, преобладаващото мнение е против. Още повече – в България никога не е имало чужди военни бази, дори и тогава, когато България беше член на Варшавския Договор. Това беше продиктувано от географското положение на България, ние сме гранична зона на Европа и трябва да бъдем много по-неутрални, отколкото сме. Русия  в никакъв случай не е заплаха за България. Ние няма защо да се въоръжаваме или да слагаме тук чужди военни бази.

 – Исторически и  генетически България и Русия са тясно свързани помежду  си.

 – Да, така е. Ние сме цивилизационно и исторически свързани. Не знам, дали има други два народа, които са толкова близки по дух, по кръв, по съдба. В човешката история няма друг такъв пример – над 200 000 воини да загинат, да дадат живота си за свободата на друг народ, не с някакви имперски цели, не с желание да се превземат територии, а с единственото толкование и надежда да освободят братския православен български народ.