Шампионката Юлия Липницкая стана Заслужил майстор на спорта

Руската фигуристка Юлия Липницкая получи почетното звание Заслужил майстор на спорта, съобщи министърът на спорта на Русия Виталий Мутко. „Имали сме вече такива случаи сред младите спортистки в спортната гимнастика. Пред Юлия ще има още големи стартове, а единият се състоя тук в Сочи“, цитира Мутко агенция Р-Спорт.

15-годишната Липницкая стана главното откритие на Олимпийските зимни игри в Сочи. В състава на руския отбор Юлия победи в отборния турнир. Цялата световна преса отразява изгряването на новата звезда на фигурното пързаляне, възхищавайки се на нейната грация, характер, майсторство и целеустременост. Медиите я наричат “геният на фигурното пързаляне“.

Треньорката на Юлия разказа, колко трудно всъщност се отдава на 15-годишната фигуристка видимата лекота. Освен многото тренировки, Юлия всеки ден води борба с теглото си: „За първи път се сблъсквам с такъв случай – Юлия наистина нищо не трябва да яде, защото веднага й се отразява. Когато има нужда да сваля килограми, тя се храни само с хранителната добавка SQUEEZY, която й дава енергия. Много съжалявам, че й се налага да търпи толкова много, но тя е чудесна и се справя със всички трудности“.

Зрителите ще имат възможност отново да видят Липницкая на олимпийския лед на 19 и 20 февруари на турнира при жените, в който тя ще бъде една от основните претендентки за златен медал.

Седем фигуристи от руския отбор са получили званието на Заслужил майстор на спорта, които спечелиха злато на Олимпиадата в Сочи, а също кънкьорката Олга Граф, която спечели сребро на дистанция от 500 метра, биатлонистката  Олга Вилухина също стана втора в надпреварата, а скиора Александър Смишляев зае трето място.