Чуркин: СС на ООН подкрепи проекторезолюцията на Русия за Украйна

Представената от Русия проекторезолюция за Украйна бе посрещната от „известна подкрепа” от страна на членове на Съвета за сигурност на ООН, заяви пред журналисти постоянният представител на Русия в световната организация Виталий Чуркин, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според него, в хода на непродължителната дискусия от страна на Съвета за сигурност са били предлагани „различни концепции и идеи”.

„Пет или шест колеги изказаха първоначални коментари, изрази се известна подкрепа на проекта, също така бяха чути различни предложения”, заяви дипломатът.

Чуркин подчерта също, че предложената проекторезолюция „замества представената по-рано” на 2 юни. Според дипломата, „възникнаха някои нюанси от практическо и политическо естество”, което изисква преработката на предходния текст. „Това е обновена версия”, поясни той.

Преговорите по новия документ ще бъдат продължени, допълни още Чуркин, като поясни, че съставеният от руската делегация кратък текст покрива широк кръг от проблеми, съществуващи в източната част на Украйна. В частност, проекторезолюцията призовава към незабавно прекратяване на насилието и изисква от страните в конфликта да се въздържат „от действия, застрашаващи живота и сигурността на гражданското население, както и инфраструктурата”. Освен това, в документа се обсъжда и обстрела на жилищните райони и се изразява безпокойство във връзка с използването в хода на военната операция на забранени боеприпаси, в това число на запалителни бомби.Текстът призовава и към пълното изпълняване на „пътната карта” на ОССЕ за регулиране на кризата.

Също така, за разлика от предишната проекторезолюция за Украйна, новият документ не предполага създаването на хуманитарни коридори.

В края на срещата на Съвета за сигурност на ООН Виталий Чуркин засегна пред журналисти и темата за съобщенията в медиите, според които украинската армия използва в хода на военната операция боеприпаси с бял фосфор. „Ние смятаме, че международната общност трябва да обърне внимание на използването на забранени боеприпаси от страна на украинската армия”, заяви той. Според него, това не се случва за първи път, което предизвиква сериозно безпокойство в Русия.